T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARS / MERKEZ - Gazi Ahmet Muhtarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

"Kadına Yönelik Şiddete Hayır"

Gazi Ahmet Muhtarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi

KADINA YÖNELİK ŞİDDET


Nerede yaşanırsa yaşansın kadınlara kadın oldukları için uygulanan ve fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik zarar veren eylemler veya bu eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma anlamına gelir.

 

ŞİDDETİN TÜRLERİ NELERDİR?


  • FİZİKSEL ŞİDDET: Tokat atmak, vurmak, bir şey fırlatmak, tartaklamak, tekmelemek, sürüklemek, bıçak, silah gibi aletlerle zarar vermek vb.
  • CİNSEL ŞİDDET: Zorla cinsel ilişkiye girmek, hamile kalmaya, doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, zorla ve erken yaşta evlendirilmek.
  • PSİKOLOJİK ŞİDDET: Hakaret etmek, küfür etmek, aşağılamak, korkutmak, kendisini veya yakınlarını tehdit etmek, ailesiyle, arkadaşlarıyla, komşularıyla görüştürmemek, evden çıkmasına izin vermemek.
  • EKONOMİK ŞİDDET: Çalışmaya engel olmak, zorla çalıştırmak, gelirini elinden almak, ev harcamaları için para vermemek, özellikle çocuklarla ilgili harcama ve sorumlulukları üstlenmemek, sahip olduğu malları satmaya veya devretmeye zorlamak.
  • TEK TARAFLI ISRARLI TAKİP: Sürekli telefon ile aramak, kısa mesaj veya e-posta göndermek, sosyal medya yolu ile takip etmek, istemediği zaman ve mekanda karşısına çıkmak, istemediği halde hediye göndermek.

 

ŞİDDETİN ÇOCUKLARA ETKİSİ

Çocuklarda çekingenlik, hırçınlık, içine kapanıklık gibi davranışlar daha sık görülür. Uyku bozuklukları, yatak ıslatma, karın ağrıları gibi şikâyetlerle karşılaşılır. Çocuk istismarı riski artar. Şiddete tanık olan erkek çocuklar, gelecekte eşlerine ve çocuklarına şiddet uygulamaya eğilim gösterebilir. Şiddete tanık olan kız çocuklar, şiddeti normalleştirir, kendisine şiddet uygulandığında kabullenme eğilimi gösterebilir. KENDİNİZ VE ÇOCUKLARINIZ İÇİN SESSİZ KALMAYIN. HAREKETE GEÇİN! 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun: Kanun; şiddete uğrarsanız ya da uğrama riskiniz varsa, sizi koruyacak ve şiddeti önleyecek tüm önlemleri alır.

 

Erken / çocuk evliliği nedir?

18 yaşından küçük bir birey tarafından girilen evlilik birliğidir. Türkiye'de yasal evlilik yaşı 18'dir.

Zorla evlilik nedir?

Bir veya her iki tarafın rızası olmadan veya aile üyeleri veya diğerleri tarafından baskı, tehdit veya şiddet uygulanarak istekleri dışında gerçekleştirdikleri evliliktir.

Aile içi şiddet nedir?

Mağdur ve fail arasında herhangi bir fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü ve ekonomik şiddettir. Fail, aile üyeleri ve/veya aynı evde yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın aile üyesi olarak değerlendirilen kişilerdir. Aile içi şiddet, zorla evlilik, erken evlilik/çocuk evliliği dâhil cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı tüm şiddet türleri temel insan haklarını ihlal etmektedir ve Türk Ceza Kanunu altında ceza gerektirmektedir.

Erken evliliklerin bazı olumsuz sonuçları nelerdir?

Erken evlilikler, eğitim ve beceri geliştirme imkanlarına erişimi kısıtlayarak kız ve erkek çocuklarının kişisel gelişimi ve geleceği üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir, bu da sosyo- ekonomik yaşamın dışında kalma nedeniyle okuma- yazma bilmemeye, bağımlılığa ve yoksulluğa neden olabilir. Erken evlenen çocuklar yaşamı tehdit eden sağlık riskleriyle karşılaşabilir ve erken gebelik ve doğum komplikasyonları nedeniyle genellikle ağır üreme sağlığı ve ruh sağlığı sorunlarından muzdariptir. Çocuğa bakma yükümlülüğü annenin hareketliliğini ve hareket etme özgürlüğünü kısıtlayabilerek sosyal tecrite yol açmakta ve cinsel ve aile içi şiddet ve istismar riskini artırmaktadır.

Evlenmek için 18 yaşına kadar beklemenizi gerektiren bazı nedenler nelerdir?

18 yaşından önce evlilik yasa dışıdır. Kayıtsız erken evlilikler korumadan ziyade risk doğurmaktadır. Evlenmek için 18 yaşına gelmeyi beklemek kız ve erkek çocuklarına başarılı yetişkinler, eşler ve ebeveynler olarak büyümeleri için en iyi imkânı sunmaktadır. Ayrıca tüm aile için daha iyi iş imkanlarına erişime ve ekonomik güvenliğe katkıda bulunan eğitim imkanlarına daha fazla erişim sunmaktadır. Evlilikten önce 18 yaşına erişmek anneliğe ve üreme sağlığına ilişkin farkındalığı ve anlayışı artırarak yeni doğanlara ve annelere yönelik riskleri azaltmaktadır.

 

Siz veya tanıdığınız birisi erken evliliğe zorlanıyor mu? Siz veya tanıdığınız birisi istekleri dışında birisiyle evlenmeye zorlanıyor mu? Ailenizden birisinin veya bir yabancının herhangi bir tür fiziksel, cinsel veya psikolojik zararına maruz kalıyor musunuz?

 

Aşağıdaki listelenen en yakın ofislerde yardım ve koruma alabilirsiniz ve olayları bildirebilirsiniz:

  • Polis karakolu 155
  • Jandarma 156
  • Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü
  • Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi
  • Sosyal Hizmetler Merkezi
  • Kamu hastanelerine başvurarak gerekli olduğu takdirde tıbbi yardım alabilirsiniz ve makamlara bildirerek ve hukuki usulleri başlatarak şikâyet süreci içinde yönlendirilebilirsiniz.
  • Konumunuza bakılmaksızın yardım için 183 Aile, Kadın, Engelli, Çocuk ve Sosyal Hizmetler Danışma Hattı'nı arayabilirsiniz.


ȘİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA YARARLANABİLECEĞİNİZ HAKLAR

Size ve çocuklarınıza barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım sağlanması, psikolojik, sosyal, mesleki ve hukuki konularda rehberlik ve danıșmanlık hizmeti verilmesi, hayati tehlikenizin bulunması halinde geçici koruma altına alınmanız, çalışma yașamına katılımınızı desteklemek üzere kreş ücretinin sağlanması, aile konutunuzun bilginiz dışında satıșının engellenmesi, hayati tehlikenizin bulunması durumunda kimlik bilgilerinizin gizlenmesi, değiştirilmesi ve gerekliyse işyeri değişikliğinizin sağlanması.

 

KAYNAK: http://www.siddetlemucadele.net/usrfiles/ files/kitapciklar/Kadina_Siddete_Karsi_Buradayim_ De_Kampanya_Bro suru.pdf

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.05.2022 - Güncelleme: 28.05.2022 17:49 - Görüntülenme: 190
  Beğen | 0  kişi beğendi